Akoestiek is ontzettend belangrijk in een horecagelegenheid, want een slechte akoestiek zorgt ervoor dat je gasten elkaar niet goed kunnen verstaan en last kunnen hebben van het volume van andere gesprekken. Met name in oudere gebouwen kan er een echo zijn, en is het dus zinvol om na te denken over hoe je dat op een slimme manier kunt oplossen. Oude gebouwen en hoge plafonds hebben ook charme; dat moet niet weggestopt worden achter gipsplaat!

Wij werken regelmatig samen met ondernemers die hiertegen aanlopen en een elegante oplossing zoeken. De beste oplossingen delen we in dit artikel. 

Het belang van akoestiek in de horeca

Een prettige sfeer in een restaurant of lunchroom draait niet alleen om het mooie meubilair en een uitgekiende kaart. Wanneer de akoestiek niet goed is en er veel galm is in de ruimte, kunnen de gasten elkaar slecht verstaan. Men gaat dan harder praten met als gevolg dat de hele ruimte erg luidruchtig is. Dit kan voor sommige gasten reden zijn om eerder te vertrekken. Met de juiste akoestische oplossingen kan dit voorkomen worden.

Verkoopadviseur Henriëtte Welmers: “Er is tegenwoordig zoveel mogelijk op het gebied van akoestiek, dat we de klanten hier graag over informeren. Wandpanelen zijn te bedrukken of in kleur te spuiten zodat akoestiek letterlijk onderdeel wordt van het interieur.”

Akoestische panelen

akoestische wandpanelen

Een bekende manier om de akoestiek in een restaurant of café te verbeteren, is door geluiddempende panelen aan te brengen op de plafonds en wanden. Deze kunnen in verschillende kleuren en patronen geleverd worden, zodat ze mooi passen bij je interieur. Ze zitten vlak tegen de wand, zodat ze veel minder ruimte innemen dan traditionele geluiddempende wandpanelen. En vanwege de mogelijkheden in afwerking, zullen ze een mooi geheel vormen met de rest van het interieur.

Henriëtte: "Een goed voorbeeld zie je bij lunchcafé Villa Suikerberg in Zwolle. Hier hebben we geluiddempende wandpanelen in dezelfde kleurschakering als de bekleding van de stoelen opgehangen en als een soort van lambrisering toegepast. Deze panelen zijn helemaal op maat gemaakt en kunnen passend gemaakt worden voor elke soort ruimte. De monumentale hoge plafonds blijven goed zichtbaar, maar de echo, die je zo vaak hebt in dit soort panden, verdwijnt met deze panelen."

collage wandpanelen

Akoestisch spuitwerk

Een andere oplossing kan akoestisch spuitwerk zijn. Dit zijn veelal vezels die op wanden en plafonds gespoten worden en zo het geluid dempen. Ook hier zijn veel verschillende kleuren mogelijk. Voordeel hiervan ten opzichte van de panelen is dat het heel weinig ruimte inneemt. Nadeel is dat het een structuur heeft die zichtbaar blijft.

Akoestisch behang

Wanneer de ruimte al ingericht is, maar zich niet echt leent voor het ophangen van gordijnen of het neerleggen van vele kussens, is er een verrassende oplossing: akoestisch behang. Het grootste voordeel van akoestisch behang zit ‘m in de naam; het behang werkt geluiddempend, waardoor de galm in de ruimte vermindert. Het aanbrengen van dit behang is net zo eenvoudig als regulier behang, en als extra voordeel is het behang wat dikker, waardoor kleine schoonheidsfoutjes in de muur niet meer zichtbaar zijn.

Het is mogelijk om het behang in veel verschillende prints en kleuren geleverd te krijgen, waardoor het perfect aan te passen is aan de sfeer en look van jouw horecaonderneming.

Aankleding van de ruimte

Akoestiek verbeteren met aankleding

Als laatste is het belangrijk om goed naar de aankleding van de ruimte te kijken. Een betegelde vloer, strakke muren en hoge plafonds zijn een ware echoput. Als het meubilair dan ook vrij strak is en er veel metalen elementen gebruikt worden, blijft die echo bestaan. Een ruimte aankleden doe je met gordijnen, tapijten, zachte stoffering en planten. Hier adviseren wij ook altijd in, omdat een interieurontwerp niet alleen uit meubilair bestaat, maar er ook gekeken wordt naar hoe de ruimte optimaal kan functioneren.

Advies over akoestiek in de horeca

Tijdens een adviesgesprek met de klant kunnen we ook de akoestiek van de ruimte bespreken. We kijken mee naar hoe de in te richten ruimte eruitziet, wat de akoestiek op dit moment is en wat de klant graag zou willen bereiken. We bespreken dan de verschillende manieren om akoestiek te verbeteren en geven gericht advies. Bijvoorbeeld door geluiddempende panelen af te werken in de kleur en stijl van het interieur. Zo vallen ze minder op (of juist meer!) en wordt het geluid gedempt. Maar we kunnen ook in andere technieken adviseren. Wij werken samen met bedrijven die dit voor ons kunnen realiseren en hebben zo een breed scala aan geluiddempende mogelijkheden die we de klant kunnen aanbieden.

Dus kom je bij ons voor een interieuradvies? Vraag dan ook naar de akoestiek. We zullen je hier een gedegen advies in geven!

Lattenwerk voor akoestiek in de horeca