Duurzaam of circulair?

Wat is het verschil tussen duurzaam en circulair? Op onze website kom je beide termen tegen. Nynke legt uit: “Bij duurzaamheid gaat het om hoe meubilair gemaakt wordt. We kijken naar het productieproces, het vervoer en de CO2-uitstoot. Maar ook naar mankracht, bijvoorbeeld door fair trade-principes te hanteren. En heel praktisch: zorgen dat vrachtwagens volgeladen zijn en afval goed scheiden.”

“Circulair draait vooral om het hergebruiken van materialen. Een stoel kan opnieuw gestoffeerd of een tafel gewrapt worden. Onderdelen van oud meubilair kunnen worden gebruikt om nieuw meubilair te maken. Ook het verwerken van reststoffen of afvalstoffen tot nieuwe grondstoffen voor meubels valt hieronder. Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer leveranciers circulaire producten aanbieden. Ons assortiment groeit hierin mee, wat prachtige ontwikkelingen oplevert!”

Denken in duurzame oplossingen

In een adviesgesprek met klanten onderzoekt Nynke of ze openstaan voor duurzame oplossingen in hun interieur: “Ik voer dit gesprek graag, maar het moet bij de klant passen. Niet iedereen wil of kan dat. Ik denk graag in mogelijkheden en stel bijvoorbeeld voor om stoelen te laten stofferen met nieuwe stof of bestaande elementen in hun interieur te verven of te wrappen voor een nieuwe look. Of ik adviseer duurzame houtsoorten voor tafelbladen in plaats van melamine en HPL-compactbladen, omdat deze moeilijker te recyclen zijn. Hout gaat lang mee en kan opnieuw geschuurd, gelakt of gebeitst worden.”

Homint werkt samen met bedrijven die professioneel stofferen of wrappen. Het eindresultaat is altijd strak en precies wat de klant wil, belooft Nynke.

Elke inrichting is anders

Naast horecaondernemers richt Homint ook scholen en overheidsinstanties in. Deze hebben vaak duurzaamheid als uitgangspunt. Nynke: “Deze instellingen hebben vaak een voorbeeldfunctie die ze graag vervullen. Het gebouw, de kantine en het interieur moeten dan ook zo duurzaam mogelijk zijn. Dit zijn erg leuke projecten om te doen!”

duurzaam advies

Niet perfectie, maar ontwikkeling

Impact hebben en bewustzijn creëren is iets wat Nynke benadrukt: “Het gaat er niet om dat alles in één keer perfect duurzaam is. Inzichten veranderen, en keuzes die twee jaar geleden als duurzaam werden beschouwd, kunnen nu anders blijken. Dat geeft niet. Het gaat erom dat waar men iets kan doen, het ook gedaan wordt. Dat is voor iedereen verschillend.”

De kosten zijn voor sommigen een struikelblok, wat begrijpelijk is. Het kan uitgelegd worden waarom duurzame opties vaak duurder zijn. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals transport en mankracht. Of omdat bepaalde duurzame meubelstukken nog niet op grote schaal geproduceerd worden, wat de kosten hoger maakt.

Nynke: “We denken graag mee met de klant. Wat is mogelijk en wat wil de klant echt graag? Wij kijken naar de opties en werken samen met bekwame vaklui en betrouwbare leveranciers. Dit zorgt ervoor dat we bijna altijd een passend advies kunnen geven, ook qua budget. We willen duurzaamheid laagdrempelig houden. Een duurzaam interieur kan klein beginnen en groeien als het de kans krijgt. Ik help klanten graag ontdekken wat voor hen de juiste eerste stap kan zijn. Het gaat niet om perfectie, maar om ontwikkeling.”