Verlichting is het ondergeschoven kindje van projectinrichting. Terwijl er veel aandacht wordt besteed aan een prachtig en sfeervol interieurconcept, wordt verlichting er vaak een beetje bij gedaan. Juist de verlichting maakt of breekt de sfeer en is daarom ontzettend belangrijk. Een uitgekiend lichtplan biedt uitkomst. De juiste verlichting kan een restaurant, hotel of café laten sprankelen door specifieke accenten te leggen. Het lijkt zo makkelijk maar verlichting wordt vaak nog onjuist toegepast. Wij laten u graag het licht zien.

THE BASICS

Er zijn drie soorten verlichting met elk hun eigen functie: basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting is de algemene verlichting, u kunt dit zien als de eerste lampen die u aandoet als u uw onderneming binnen stapt. Functieverlichting brengt een specifiek onderdeel in het interieur tot leven, denk hierbij aan de verlichting boven restaurant tafels of boven de biljarttafel. Sfeerverlichting brengt alles samen en zorgt voor gezellige accenten. Een perfecte mix van deze drie lichttypen maakt het totaalplaatje compleet.

HOW TO: LICHTPLAN MAKEN

Lichtplan maken

Hoe het moet? Begin met een lichtplan. Zo weet u zeker dat er goed is nagedacht over de verlichting in uw onderneming. In dit plan wordt de verlichting uitgetekend op basis van een plattegrond en de verschillende functies in de ruimte

STAP 1. PLATTEGROND EN FUNCTIES
Zorg voor een goede plattegrond waar het meubilair en de complete indeling van de ruimte accuraat ingetekend is. Gaat u schilderijen of kunstobjecten ophangen? Geef dit ook aan in de plattegrond. Als de aansluitpunten vast staan, is het verstandig om dit ook aan te geven in de plattegrond. Geef vervolgens aan welke activiteiten waar plaatsvinden. Waar gaan uw gasten eten, relaxen of vergaderen? Houd ook rekening met dubbele functies. Denk bijvoorbeeld aan die lange eettafel waar heerlijk aan gedineerd kan worden maar ook vaak gebruikt wordt voor vergaderingen.  

Zijn de functies en de gehele ruimte ingetekend? U kunt bijna starten met het aangeven van de verschillende verlichtingspunten. Maak het uzelf gemakkelijk door iedere type verlichting met een andere icoon in te tekenen in de plattegrond. Gebruik bijvoorbeeld een kruisje voor de basisverlichting, een vierkantje voor de functieverlichting en een cirkel voor de sfeerverlichting. 

STAP 2. BASISVERLICHTING
Begin met het intekenen van de basisverlichting. Bij deze type verlichting is het belangrijk dat de ruimte vanuit deze basis voldoende verlichting krijgt. Houd hierbij rekening met lichtinval van buiten. Basisverlichting wordt vaak toegepast in plafondlampen wat direct licht geeft. Combineer dit met vloerlampen voor indirect licht. Geef met lichtcirkels aan op welke plek het basisverlichting moet schijnen zodat u eenvoudig de posities van het basisverlichting kunt bepalen. 

STAP 3. FUNCTIEVERLICHTING

functieverlichting

Vervolgens wordt de functieverlichting ingetekend. Dit type verlichting heeft de functie om een bepaald deel van het interieur te verlichten, bijvoorbeeld boven de eettafels zodat uw gasten niet in het donker zitten. Niet te fel en niet te donker. Plaats hanglampen boven eettafels op ongeveer 60 cm boven de tafel, zo kijken uw gasten niet direct tegen de lamp aan. De functieverlichting mag best een beetje sfeer geven. Een handige oplossing is het gebruik van dimmers zodat de felheid van de verlichting eenvoudig aangepast kan worden. 

STAP 4. SFEERVERLICHTING

sfeerverlichting homint

In de laatste stap komt de sfeerverlichting aan bod. Dit type verlichting heeft geen directe functie om het interieur te verlichten maar fungeert meer als eyecatcher en sfeermaker. Wees creatief en kies voor leuke tafellampjes, bijzondere licht effecten en mooie armaturen. 

LET THERE BE LIGHT

Nu het lichtplan klaar is wordt het tijd om horeca verlichting aan te schaffen. Vergeet hierbij uw interieurstijl niet. Kies lampen die het totale interieurconcept versterken en een decoratieve functie hebben als de lampen niet aan staan. Ga voor stoere metalen lampen in een industriële interieur, kies rotan hanglampen in een slow living interieur of kies opvallende kroonluchters in een luxe inrichting. Bekijk ons brede assortiment verlichting eens. Keuze genoeg!  

Het licht gezien? Of toch nog wat meer hulp nodig? Wij gaan graag aan de slag met een verlichtingsplan waarmee uw onderneming in de spotlights wordt gezet.