Tips voor uw restaurant interieur

1. Neem het concept als uitgangspunt

Belangrijk is om te beginnen bij het begin. Dat klinkt als een open deur maar te vaak zien we dat er direct in wilde weg allerlei ideeën verzameld worden voor het restaurant interieur zonder rekening te houden met het concept. Bedenk dus eerst welk concept u wil gaan neerzetten. Een pizzeria vraagt nou eenmaal om een andere uitstraling dan een hippe koffiezaak. Het succes van een restaurant interieur staat of valt met een doordacht uitgeschreven concept. In het concept worden o.a. de doelgroep, gerechten en uitstraling beschreven waaruit het onderscheidend vermogen duidelijk wordt.

2. Verzamel ideeën op een moodboard

Een moodboard helpt om richting te geven aan het restaurant interieur. Verzamel kleuren, materialen, stijlen en prints die bij het concept en de doelgroep passen. Maak visueel met welke sfeer u uw restaurant wil associëren. Verzamel zoveel mogelijk inspiratie en maak er daarna een samenhangend geheel van. Op basis hiervan kan het plan gemaakt worden voor de daadwerkelijke inrichting. Let op: staar je niet blind op trends. Trends zijn leuk, maar kijk liever naar het totaalconcept. Volg niet klakkeloos elke trend maar kijk wat bij de doelgroep en de gewenste uitstraling van de zaak past. Trends komen en gaan, maar een unieke stijl – afgestemd op uw concept - is blijvend.

3. Maak een plattegrond en restaurant indeling

Waar komt wat in uw restaurant en hoe gebruikt u de beschikbare vierkante meters zo optimaal mogelijk? Een plattegrond in combinatie met een doordachte indeling geeft daar antwoord op. Het bepaalt in grote lijnen hoe uw restaurant interieur er straks uit komt te zien. Een restaurant plattegrond wordt van bovenaf gemaakt. Eerst worden alle vaste elementen ingetekend, zoals de in- en uitgangen, de keukenruimte en de toiletten. Nu krijgt u een beeld van hoeveel ruimte er overblijft en hoeveel couverts u kwijt kunt. De oppervlakte per zittende gast is afhankelijk van het servicemodel passend bij uw concept. Een high end restaurant vraagt om meer privacy en ruimte tussen de tafels dan een fastfood restaurant. Verwacht u veel groepen? Houd dan rekening met flexibiliteit van de ruimte. Belangrijk is dat de looplijnen zo kort en toegankelijk mogelijk zijn. Een restaurant plattegrond maken wij met behulp van software programma’s.

Onze takeaways voor uw restaurant indeling: 

· Geef de bar een centrale plek. 
· Plaats grote/lange tafels achterin het restaurant. 
· Hoge en lage zitmogelijkheden geven het restaurant interieur een speelse uitstraling. Plaats hoge zits bij voorkeur achterin het restaurant zodat de zichtlijnen overzichtelijk blijven. 
· Zoveel mogelijk tafels neerzetten is niet slim. Dat voelt opgepropt en niet gezellig waardoor gasten snel weer weg zijn. 
· Is er sprake van een massale ruimte? Breek de ruimte met behulp van wandafscheidingen en grote plantenbakken. Dit zorgt voor knussere zithoeken en voorkomt een ‘klaslokaal gevoel’.

4. Let op de akoestiek

Akoestiek, het ondergeschoven element in het inrichten van een restaurant. Maar een goede akoestiek is een must. Niemand wordt blij van een galmende ruimte. Gasten kunnen elkaar slecht verstaan en er is veel lawaai op de achtergrond. Een slechte akoestiek wordt door gasten als zeer storend ervaren. Het heeft een negatief effect op de totaalbeleving, hoe mooi het restaurant interieur ook is. Besteed daarom bij uw restaurant inrichting aandacht aan een goede akoestiek. Vooral als er sprake is van hoge plafonds en een open keuken. Door voldoende zachte materialen toe te passen, zoals vloedkleden, gordijnen en gestoffeerde stoelen wordt de akoestiek al flink verbeterd. Al heeft dat bij grote akoestische problemen weinig nut. In dat geval is het beter een professional in te schakelen die met u meedenkt.

Andere manieren om de akoestiek te verbeteren zijn: 

· Akoestisch spuitwerk voor de wanden en het plafond 
· Akoestische (wand)panelen 
· Geperforeerd hout 
· Planten 
· Gestoffeerd meubilair
· Canvas schilderijen

5. Vergeet de verlichting niet

Een restaurant interieur komt pas goed tot zijn recht met de juiste verlichting. Terwijl er veel aandacht wordt besteed aan een sfeervolle inrichting, wordt de verlichting er vaak een beetje bij gedaan. Dat kunt u voorkomen door een lichtplan te (laten) maken. In een lichtplan geeft u aan waar de basis-, functie- en sfeerverlichting moet komen. Pak de plattegrond er weer bij en geef – indien bekend – de aansluitpunten aan. Geef vervolgens aan waar welke activiteiten plaatsen. Waar gaan uw gasten dineren, borrelen of overleggen? Stem de verlichting daar vervolgens op af. Zorg dat de basisverlichting de ruimte voldoende verlicht en met functieverlichting focust u zich op het verlichten van een bepaald deel van het restaurant interieur, bijvoorbeeld boven de tafels. Last but not least: sfeerverlichting is vooral bedoeld voor de gezelligheid.

6. Kies geschikte meubilair

De keuze is reuze in horeca meubilair. Dat maakt het knap lastig kiezen. Inrichten gaat verder dan alleen wat tafels en stoelen neerzetten. Blijf de gewenste uitstraling als uitgangspunt nemen en denk na over verschillende zitmogelijkheden. Bedenk dat het meubilair intensief gebruikt gaat worden en dus tegen een stootje moet kunnen. De meubels moeten daarnaast makkelijk in onderhoud en te reinigen zijn.

Belangrijke aandachtspunten bij het kiezen van restaurant meubilair: 

· Horeca stoelen met armleuning nemen meer ruimte in beslag. Zonder armleuning past er gemiddeld één persoon extra aan tafel 
· Gaat u gebruik maken van wandbanken? Kies dan voor tafels met een centraal onderstel om doorschuiven makkelijker te maken 
· Ronde tafels nemen meer ruimte in beslag dan vierkante of rechthoekige tafels 
· Voor meer flexibiliteit kunt u beter kiezen voor vierkante of rechthoekige tafels die aan elkaar geschoven kunnen worden dan voor grote groepstafels 
· Tafelpoten met vier poten kunnen ‘in de weg’ zitten en nemen meer ruimte in beslag 
· Ronde zitbanken geven een gevoel van geborgenheid. Dat is vooral in grote, open ruimtes prettig

7. Zorg voor iets unieks

De gast anno nu is op zoek naar iets vernieuwends en fotogenieks. Niet voor niets zijn ‘Instagrammable’ interieurs - vooral bij een jonge doelgroep - immens populair. “Maar zo’n knalinterieur is niet voor ieder concept weggelegd”, waarschuwt Nienke. “Het moet wel echt bij het concept passen. Anders sla je de plank totaal mis.” Om uniek te zijn hoef je niet direct alles uit de kast te trekken. Ook bescheiden elementen kunnen eyecatchers zijn. Zoals een wand in een opvallende print of kleur, een spiegelwand, bijzonder meubelstuk, opvallend plafond of (grappige) spreuk op de muur.

8. Visualiseer het eindresultaat

Met een moodboard, plattegrond, verlichtings- en meubelplan staat de basis voor uw restaurant interieur klaar. Maar hoe het er straks daadwerkelijk uit komt te zien blijft lastig voor te stellen. Met 3D renderingen brengt u al uw ideeën tot leven in een gedetailleerd en realistisch beeld van het eindresultaat. Zo weet u zeker of u de juiste keuzes heeft gemaakt. Het maken van renderingen kan met de juiste software of u besteedt dit uit aan een interieurontwerper.

Hulp nodig met uw restaurant interieur? Het inrichten van een restaurant vraagt om vakkennis en een specifieke aanpak. Wij denken graag met u mee en zetten onze creatieve ideeën voor u aan het werk. Al meer dan 30 jaar zijn wij sfeermakers in het horeca interieur. Wij nemen het hele inrichtingsproces uit handen. Van eerste ruwe schets tot de daadwerkelijk inrichting van uw restaurant. Onze interieurontwerpen ondersteunen wij met een moodboard, plattegrond en gedetailleerde 3D beelden zodat u een goed beeld krijgt van het te verwachten eindresultaat.

Laat u inspireren 

Inspiratie gezocht? Kom binnenspieken bij uw concullega's. Ontdek de sfeervolle restaurant interieurs die wij voor onze klanten mochten realiseren >

·