Onderhoud & Advies

Hieronder treft u enkele onderhoudsadviezen aan voor uw meubilair. Raadpleeg bij twijfel onze adviseurs via 0527-631220.

Download het Onderhouds advies bekleding stoffen hier of lees hieronder alle andere onderhoudsadviezen.

Aluminium

Tuinmeubelen vervaardigd uit aluminium hebben een hedendaags uiterlijk. Aluminium is volledig weerbestendig tegen vorst, hitte etc. Dit maakt het uitermate geschikt voor ons klimaat. Een ander voordeel van dit materiaal is dat aluminium licht van gewicht is in tegenstelling tot andere metaalsoorten.

Echter de mogelijkheid bestaat dat er door weersinvloeden vuil en aanslag ontstaan.
Het schoonmaken blijft beperkt tot:

 1. Water en zeep oplossing. Aangeraden wordt om een doek of zachte spons met veel water te gebruiken. Hiermee voorkomt u krassen door evt. opwaaiend zand).
 2. Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen raden wij u absoluut af. De kans is namelijk erg groot dat u dan de coating verwijderd of dat deze wit uitslaat. Een direct gevolg hiervan is dat uw meubel dan onherstelbaar is beschadigd.

 

Staan uw meubelen dicht in de buurt van bijvoorbeeld een zwembad dat chloor bevat, dan is het aan te raden om de meubelen elke dag even af te spoelen met zuiver water. Metaal wordt namelijk makkelijk aangetast door chloor en ook al roest aluminium niet, het kan wel vuilzwart worden. In sommige gevallen is er ook een witachtige neerslag te zien. Ook dit kunt u eenvoudig schoonmaken door bovenstaande punten te hanteren mits het aluminium niet is aangetast.

Glas

Het glas voor de tafelbladen is gemaakt van veiligheidsglas. Het is nagenoeg ‘onbreekbaar'. Mocht dit glas breken dan valt het meteen in talloze kleine stukjes uiteen. Dit om verwondingen te voorkomen.

Ook hier is het onderhoud van het glas minimaal.

 1. Lauw water en zeep oplossing (gebruik een doek of zachte spons met veel water,
  dit om een kras effect door eventueel zand te voorkomen).
 2. Houdt de tafel na een regenbui schuin om overtollig water af te voeren.
 3. Laat op donker glas de regendruppels niet opdrogen hierdoor kunnen kalkkringen
  ontstaan.
 4. Wij raden u aan om gebruik te maken van onderzetters om beschadiging en krassen op het glas te voorkomen.

Graniet en/of natuursteen

Vlekken en kringen van wijn, vruchtensap etc. dienen direct te worden schoongemaakt.
Dergelijke vlekken zullen op den duur wel worden weggewassen, maar voorkomen is nog altijd beter.

Tevens adviseren wij u om gebruik te maken van onderzetters voor pannen en ruwe bekers. Ook dient de tafel, onder geen enkel beding te worden gebruikt als snijplank. Bij decoratie op uw tafelblad is het raadzaam om viltjes te gebruiken bijvoorbeeld onder bloempotten of schalen. Dit alles uit voorzorg om krassen en beschadigingen aan uw tafelblad of andere tuinmeubelen te voorkomen.

Wij raden u aan om een onderhoudsmiddel voor natuursteen te gebruiken. Bijvoorbeeld HG natuursteen reiniger. Deze is verkrijgbaar in onze showroom. Normale reinigingsmiddelen bevatten namelijk veel zuren, welke de tafel kunnen aantasten. HG natuursteen reiniger is speciaal ontwikkeld voor een snelle dagelijkse reiniging. Dit product verwijdert effectief vet en andere vervuiling en zorgt voor een streeploos resultaat zonder nawrijven. Bovendien geeft deze speciale formule structuurverdieping waardoor uw blad elke dag weer z'n ‘natuurlijke' eigenschappen uitstraalt. Echter voor permanente bescherming kunt u de HG Top Protector gebruiken. Deze beschermt tegen intrekkend olie, vet en vuil. Deze is eveneens te verkrijgen in onze showroom.

Kunststof vlechtwerk

Het materiaal van vlechtwerk tuinmeubelen is volledig weersbestendig. Dit komt mede doordat het binnen frame van aluminium is gemaakt en het vlechtwerk van hoogwaardige kunststof.

Het schoonmaken van deze meubelen is vrij simpel:

 1. Lauw water en zeep (ph-neutraal) oplossing. Resterende zeep kunt u wegspoelen met water.
 2. Of neem de tuinset af met warm water waarin u een handje soda heeft opgelost. Ook dan geldt dat u er verstandig aan doet om de meubelen even na te spoelen met water.
 3. Dit kan eventueel in combinatie met tuinslang. (geen hogedrukspuit)
 4. Het gebruik van schuurmiddelen wordt afgeraden, dit omdat deze kleine scheurtjes veroorzaken in het kunststof. Hier kan zich later dan weer gemakkelijk vuil in ophopen.
 5. Gebruik geen hogedrukspuit, deze tast namelijk het materiaal aan.
 6. Krijgt u het oppervlak niet goed schoon met een sopje, dan kunt u eventueel een speciale kunststofreinigers of zogenaamde vernieuwers gebruiken.

Kussens - Hoezen

De meeste kussens/hoezen kunnen met de hand gewassen worden op 30 graden. In de wat hogere prijsklasse zijn de hoezen vaak afneembaar door middel van een ritssluiting, zodat men deze in de wasmachine kan wassen. Voor deze laatste categorie een paar tips.

 1. Hanteer altijd de wasvoorschriften die vermeld worden op het etiket.
 2. Maak gebruik van een vloeibaar wasmiddel dat geschikt is voor fijne stoffen.
 3. Gebruik bij het wassen van de hoezen nooit een wasmiddel waar bleekmiddel in zit.
 4. Laat de hoezen niet te lang in het water met daarin het wasmiddel staan.
 5. Berg de kussens altijd op een droge plaats op.
 6. Wij adviseren om met de hand te wassen i.p.v. gebruik te maken van een wasmachine.
 7. Behandel de hoezen na het wassen met een vuilwerende en vochtwerende spray. Dit voorkomt dat de kussens bij gebruik weer snel vuil worden.

     Teakhout

Teak is een hardhoutboom afkomstig uit Zuidoost/ Azië. Wanneer teak hout aan extreme weersomstandigheden wordt blootgesteld, zorgt het hoge oliegehalte ervoor dat het hout niet snel gaat verrotten. Teak hout is dan ook een duurzaam product. Dit is tevens de reden waarom teakhout wordt beschouwd als de ideale houtsoort voor buitenmeubelen.

Teakhout is een natuurlijk materiaal en daardoor kunnen er in de eindnerf van bijvoorbeeld de poten en armleuningen, haarscheurtjes ontstaan. Deze haarscheurtjes verdwijnen vanzelf, onder invloed van weersveranderingen en verandering in het vochtgehalte van het hout. Zulke kleine scheurtjes zijn normaal, met name bij de zwaardere meubelstukken. Deze haarscheurtjes hebben echter geen nadelige gevolgen of invloed op de levensduur of bruikbaarheid van uw meubelen.

Wanneer teakhout eenmaal verweerd is, kunt u enigszins de kleur nog verbeteren door een jaarlijkse schoonmaakbeurt met een sopje. Deze kan het best in het voorjaar plaatsvinden zodat het opgehoopte vuil verwijderd wordt. Eventueel kunt u ook gebruik maken van een hogedrukspuit met een ventilator of een spuit met meerdere straalpijpen. Mocht er zich een meter bevinden op de hogedrukspuit dan dient u deze in te stellen op een druk van 60-80 bar. De afstand tussen de straalpijp en het te reinigen oppervlak dient minimaal 15-20 cm te zijn. De waterstraal mag echter niet direct in de voegen worden gericht. Bij het niet opvolgen van deze aanwijzingen kan er blijvende schade aan uw meubel ontstaan.

Textileen

Textileen bestaat uit een zeer sterke polyestervezel, deze is voorzien van een speciale, gekleurde kunststof coating. Door deze coating is de vezel weerbestendig, vuilafstotend en beter bestand tegen slijtage.

Aangehecht vuil is eenvoudig te verwijderen met een doek en een mild schoonmaakmiddel.

Reinigen van houten oppervlakken

Binnenklimaat:

Hout is een natuurproduct, wat leeft en werkt door temperatuurschommelingen en luchtvochtigheid. Een gelijkmatig, niet te droog binnenklimaat is zowel voor mens als voor natuurlijke houtoppervlakten aan te bevelen. Hierbij is een binnentemperatuur van 18 tot 22 graden celcius en een relatieve luchtvochtigheid van 50 tot 60% aan te bevelen. Te hoge of te lage luchtvochtigheid kan tot houtzwelling of het 'werken' van het natuurproduct leiden, waarvoor de leverancier of producent niet verantwoordelijk is.

Een hygrometer (luchtvochtigheid) kan u hierbij helpen de ruimte in de juiste omstandigheden te houden. Eventueel kunnen bloemen, planten en waterbakjes aan de verwarming het klimaat in de betreffende ruimte(s) verbeteren.

Een verandering van de houtkleur door inwerking van licht is een normaal verschijnsel en duit op de echtheid van een natuurproduct.

Aanwijzingen voor het reinigen:
Voor een droge reiniging gebruikt u een droge stofdoek.

Voor een natte reiniging gebruikt u een katoenen doek, zeemleer of microvezeldoek. Deze dompelt u in lauw water, waarna u deze goed uitwringt en de materialen licht vochtig reinigt.

Als reinigingsmiddel adviseren wij een normaal afwasmiddel. Reinigingsmiddelen in hoge concentraties en schuurmiddelen zijn niet toegestaan. Het natuurproduct hout niet over langere tijd vochtig of nat houden. Het natuurproduct kan het water opnemen en gaan zwellen, waardoor de vorm kan veranderen. Daarom adviseren wij om uitsluitend met een goed uitgewrongen doek vochtig afnemen. Indien een schoonmaakmiddel onbekend is, bevelen wij aan altijd eerst op een kleine en niet zichtbare plek te testen.