Minder verspillen, kosten besparen, goed doen voor het milieu én meubels eindeloos gebruiken. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Met circulair meubilair wordt dit werkelijkheid. Deze meubels zijn dusdanig ontwikkeld dat ze keer op keer hergebruikt kunnen worden. De oude meubels dienen namelijk weer als grondstof voor nieuw meubilair.

De cirkel rond 

Niet weggooien maar opnieuw waarde toevoegen is het uitgangspunt bij circulair produceren. De grondstoffen – zoals oude onderdelen en materialen – die anders zouden worden weggegooid, vormen in het circulaire productieproces de basis voor nieuwe producten. En zo is de cirkel weer rond. Dit gaat verspilling tegen en is beter voor het milieu. Er hoeven namelijk geen nieuwe grondstoffen gewonnen te worden. Bovendien scheelt het in de kosten, de benodigde materialen zijn er al en hoeven niet ingekocht te worden. 

Dit fenomeen is niet nieuw maar begint inmiddels wel steeds populairder te worden. Mede dankzij het maatschappelijke besef dat we voorzichtig moeten omgaan met de grondstoffen van onze planeet. Nu steeds meer bedrijven en organisaties zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, stijgt de vraag naar duurzame oplossingen. Circulaire meubels passen hier goed in. 

Circulair vs. Recycling

De termen circulair en recycling worden vaak door elkaar gehaald. Circulair produceren lijkt een luxere benaming te zijn voor recycling, maar dat is niet zo. Centraal bij het circulaire productieproces staat het voorkomen van afval. Dit betekent dat producten in beginsel al anders geproduceerd worden. Ieder onderdeel kan oneindig hergebruikt worden zodat er geen afval meer overblijft. Dat is waar de circulaire economie in essentie om draait.

Duurzame interieurconcepten

Interieur trends gaan razendsnel waardoor interieurconcepten onderhevig zijn aan verandering. De gemiddelde doorlooptijd van een horeca interieur is hoog. Soms wordt het interieur na vijf jaar alweer geheel vernieuwd. Best wel zonde als je bedenkt dat oude meubels daarbij in de container belanden. Door te werken met materialen die eindeloos hergebruikt kunnen worden, wordt een interieurconcept ineens een stuk toekomstbestendiger én duurzamer. “Uitgekeken op uw oude kunststof stoelen? Maak er dan nieuwe tafelbladen van. Circulaire meubelen die nu worden aangeschaft, kunnen in de toekomst een hele andere functie krijgen. Alles nieuw kopen is dan niet meer nodig,” legt onze interieurdesigner Nathalie van der Vegt uit. 

Duurzaamheid speelt niet alleen een belangrijke rol op de menukaart, ook een ‘groen interieur’ is steeds meer een gegeven. “Het interieur van de toekomst is circulair. Het gebruik van recyclebare materialen is een bloeiende markt. Bovendien gaan de ontwikkelingen en innovaties snel,” aldus Nathalie. Circulariteit en duurzame interieurconcepten worden in de toekomst nog meer de standaard. 

Van stoel naar tafelblad

Circulaire meubelen zijn eindeloos herbruikbaar. De meubels zijn gemaakt van gerecycled materiaal dat vervolgens opnieuw te gebruiken is. Oude kunststof meubelen worden verpulverd tot kleine blokjes die onder een hoge druk weer geperst worden tot tafelbladen. Ook uw oude meubelen kunnen vaak (deels) gerecycled worden. Materialen en onderdelen die nog in goede staat zijn, worden gebruikt bij de productie van nieuwe meubels. Zijn er geen oude meubelen om te recyclen? Dan wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen.

Onze leveranciers zijn volop bezig met duurzame projectmeubels. Waaronder stoelen die zijn geproduceerd van PET flessen. Net zo belangrijk is het verlengen van de levensduur. Stoelen krijgen in de horeca flink wat te verduren. Daarom zijn er leveranciers die horeca stoelen ontwikkelen waarvan het frame, de rug en de zitting vervangen kunnen worden. Bij slijtage hoeft dus niet direct de hele stoel vervangen te worden. 

Spannende ontwikkelingen die in 2020 nóg meer aandacht verdienen. Onze collectie groeit ondertussen mee. Benieuwd naar ons aanbod circulair meubilair? Wij vertellen u er graag meer over. Kom langs in één van onze showrooms of bel met één van onze adviseurs.