Ontwerpster Nienke

Zo zit uw horeca terras snel vol

De tijd van ‘zoveel mogelijk stoelen per vierkante meter’ is voorbij. De gast wil meer op een horeca terras: sfeer en beleving staan centraal, ook buiten. Waar te beginnen? Bij een doordachte terrasindeling! Pas daarna kiest u geschikt terrasmeubilair uit. Onze ontwerpster Nienke Idzerda geeft slimme tips die direct in de praktijk gebracht kunnen worden.

Tip 1: Plaats een loungeset aan het begin van het terras

Loungeset op terras

Loungebanken en -stoelen nemen veel plaats in op het horeca terras. Geen probleem! Want juist de loungesets zullen ervoor zorgen dat uw terras vol gaat stromen. Gasten zullen altijd op zoek gaan naar het lekkerste plekje om te gaan zitten: De loungeset. Plaats deze heerlijke ontspanplek daarom aan het begin van het terras. Bij het voorbijkomen springt het gelijk in het oog en zal het al snel gevuld zijn. Uw terras lijkt gezelliger nu er (vooraan op het terras!) mensen zitten. Gasten trekken gasten aan!

Tip 2: Werk met hoge en lage zits voor heldere zichtlijnen

Hoge en lage sits gecombineerd op het terras

Door hoge en lage zitmogelijkheden af te wisselen, wordt de uitstraling van he terras speelser. Begin met de lage loungesets. Daarachter zet u tafels en stoelen op ‘normale’ hoogte. Voor een uitnodigend effect sluit u af met bartafels en barkrukken. Door hoge en lage zitplaatsen op het terras af te wisselen, heeft het een speelse maar overzichtelijke opbouw. Bij een terras dat van meerdere kanten toegankelijk is, plaatst u de hoge sits in het midden.

Tip 3: Kies voor flexibiliteit

Flexibiliteit met meerdere kleine tafels

Gezinnen, stelletjes en grote groepen, u wilt ze uiteraard allemaal verwelkomen op uw terras. Maar dit moet niet ten koste gaan van de beschikbare zitplekken doordat bijvoorbeeld een tweetal aan een grote groepstafel gaat zitten. U wilt het maximale uit uw horeca terras halen, maar elke open plek volzetten met terras meubilair heeft het tegenovergestelde effect. Overvolle terrassen lopen sneller leeg omdat ze veel te druk en erg ongezellig zijn. Kies dus voor de juiste balans tussen zoveel mogelijk zitplekken op het terras en voldoende ruimte voor optimale routing. Ook het personeel moet zich gemakkelijk kunnen bewegen op het terras en elkaar - en de gasten - niet in de weg lopen. Houd de looppaden in ieder geval vrij en laat gasten niet teveel met stoelen slepen. Plaats kleinere vierkante tafels bij elkaar in de buurt. Zodra een grote groep op uw terras wil plaatsnemen, schuift u ze eenvoudig naar elkaar toe.

Wij maken bij het inrichten van een horeca terras altijd eerst een indelingsschets waarop we looplijnen aanbrengen. Zo zien we meteen hoe snel het personeel bij de gasten is. Daarnaast moeten de gasten eenvoudig de bar, kassa en toiletten kunnen bereiken. Een plekje over op het terras? Maak een speelhoekje voor kinderen, zo blijven de ouders ook langer zitten.

Tip 4: Kleed het terras aan

Kleed het terras aan

Kijk daarnaast verder dan alleen stoelen en tafels. Geef het terras net even iets meer uitstraling door het geheel aan te kleden. Een terras wordt uitnodigend door de toepassing van parasols en windschermen. Creëer op een zonnige dag zowel plaatsen in de zon als in de schaduw. Kijk vooral waar uw gasten gaan zitten. Zoekt iedereen de schaduw op tijdens een hete zomerdag? Zet dan meer parasols uit. Met windschermen zitten de gasten beschut. Daarnaast zijn de windschermen een mooie afscheiding met de buren. Geef duidelijk aan tot waar uw terras loopt. Gebruik als afscheiding ook eens hoge plantenbakken. Niet alleen functioneel, maar zeker sfeervol!

Saaie buitenmuren zijn goed aan te kleden met mooie prints, kussentjes geven banken en stoelen een gezelligere en comfortabele indruk en decoratie op tafel maakt het geheel helemaal af. De sfeer van het interieur wordt steeds meer doorgevoerd op het terras. Denk bijvoorbeeld aan speciale karpetten voor buiten, goede sfeervolle verlichting en dekentjes voor de koudere zomeravonden.

Bonus tip: Verleng het terrasseizoen

Verleng het terrasseizoen

Terrasverwarming is niets nieuws en wordt steeds mooier weggewerkt op het terras, bijvoorbeeld in parasols. Functioneel en stijlvol! Want laten we eerlijk zijn, de meeste heaters zijn niet bepaald een sieraad op het terras. Door het gebruik van heaters wordt het terrasseizoen verlengd. We zien duidelijk dat het winterterras in de horeca steeds meer in opkomst is. Deze terrassen worden het hele jaar door gebruikt: met heerlijk warm én koud weer. Laat uw gasten ook in de winter, voor- en naseizoen plaatsnemen op het terras door te zorgen voor een aangename temperatuur. Dit realiseert u door middel van heaters of verwarmde kussens. Zorg ook voor goede beschutting en maak het extra gezellig met sfeervolle lichtjes, kaarsen en leg schapenvachen op de stoelen en banken voor een warm gevoel. Vergeet ook de warme plaids niet voor extra comfort. Laat de gasten en warme chocomelk maar komen!

Terrasontwerp op maat

Het is een open deur maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: iedere onderneming is uniek. Kijk dus vooral niet naar de buurman maar denk na over uw eigen concept, doelgroep en uitstraling. Dit is wat u onderscheidt van concurrenten om u heen. Houd altijd uw eigen concept in gedachten en voer dit ook door op het terras. Wilt u een uniek terrasontwerp voor uw onderneming waarmee u zich onderscheidt van de massa? Vraag een adviesgesprek aan>