Ontwerpster Nienke

Zo zit je horeca terras snel vol

De tijd van ‘zoveel mogelijk stoelen per vierkantemeter’ is voorbij. De gast wil meer op een horeca terras: sfeer en beleving staan centraal, ook buiten. Waar je begint? Bij een doordachte terrasindeling. Pas daarna kies je geschikt terrasmeubilair uit. Onze ontwerpster Nienke Idzerda geeft je slimme tips die je direct in de praktijk kunt brengen.

Tip 1: Plaats een loungeset aan het begin van het terras

Loungeset op terras

Loungebanken en -stoelen nemen veel plaats in op het horeca terras. Geen probleem! Want juist de loungesets zullen ervoor zorgen dat je terras vol gaat stromen. Gasten zullen altijd op zoek gaan naar het lekkerste plekje om te gaan zitten: De loungeset. Plaats deze heerlijke ontspanplek daarom aan het begin van je terras. Bij het voorbijkomen springt het gelijk in het oog en zal het al snel gevuld zijn. Je terras lijkt gezelliger nu er (vooraan op je terras!) mensen zitten. Gasten trekken gasten aan!

Tip 2: Werk met hoge en lage zits voor heldere zichtlijnen

Hoge en lage sits gecombineerd op het terras

Om de uitstraling van je terras speels te maken, wissel je hoge en lage zitmogelijkheden af. Begin met de lage loungesets. Daarachter zet je tafels en stoelen op ‘normale’ hoogte. Voor een uitnodigend effect sluit je af met bartafels en barkrukken. Door hoge en lage zitplaatsen op je terras af te wisselen, heeft je terras een speelse maar overzichtelijke opbouw. Bij een terras dat van meerdere kanten toegankelijk is, plaats je de hoge sits in het midden.

Tip 3: Kies voor flexibiliteit

Flexibiliteit met meerdere kleine tafels

Gezinnen, stelletjes en grote groepen. Je wilt ze allemaal verwelkomen op je horeca terras. En het liefst zo, dat je niet teveel zitplekken verliest doordat ze een zitplaats kiezen die ruimte biedt aan meer gasten dan nodig. Wij begrijpen heel goed dat je het maximale uit je horeca terras wilt halen. Het terras volproppen met zoveel mogelijk zitplekken heeft alleen geen zin. Een terras waar gasten hutjemutje op elkaar zitten, loopt snel leeg. Te druk en totaal niet gezellig. Het is belangrijk om het aantal duurbetaalde vierkante meters van je terras efficiënt te gebruiken en daarbij rekening te houden met een optimale routing. Niet alleen voor je gasten, ook voor het personeel. Als het goed is gaan zij namelijk heel wat koude biertjes en lekkere gerechten serveren. Daarbij moeten zij elkaar niet in de weg gaan lopen. Hou de looppaden in ieder geval vrij en laat gasten niet teveel met stoelen slepen. Plaats kleinere vierkante tafels bij elkaar in de buurt. Zodra een grote groep op je terras wil plaatsnemen, schuif je ze eenvoudig naar elkaar toe.

Wij maken bij het inrichten van een horeca terras altijd eerst een indelingsschets waarop we looplijnen aanbrengen. Zo zien we meteen hoe snel het personeel bij de gasten is. Daarnaast moeten de gasten eenvoudig de bar, kassa en toiletten kunnen bereiken. Een plekje over op het terras? Maak een speelhoekje voor kinderen, zo blijven de ouders ook langer zitten.

Tip 4: Kleed het terras aan

Kleed het terras aan

Kijk vooral verder dan de stoelen en tafels. Geef je terras net even iets meer uitstraling door het geheel aan te kleden. Een terras wordt uitnodigend door de toepassing van parasols en windschermen. Creëer op een zonnige dag zowel plaatsen in de zon als in de schaduw. Kijk vooral waar je gasten gaan zitten. Zoekt iedereen de schaduw op tijdens een hete zomerdag? Zet dan meer parasols uit. Met windschermen zitten je gasten beschut. Daarnaast zijn de windschermen een mooi afscheiding met je buren. Geef duidelijk aan tot waar jouw terras loopt. Gebruik als afscheiding ook eens hoge plantenbakken. Niet alleen functioneel, maar zeker sfeervol!

Saaie buitenmuren zijn goed aan te kleden met mooie prints, kussentjes geven banken en stoelen een gezelligere en comfortabele indruk en decoratie op tafel maakt het geheel helemaal af. De sfeer van het interieur wordt steeds meer doorgevoerd op het terras. Denk bijvoorbeeld aan speciale karpetten voor buiten, goede sfeervolle verlichting en dekentjes voor de koudere zomeravonden.

Bonus tip: Verleng je terrasseizoen

Verleng het terrasseizoen

Terrasverwarming is niets nieuws en wordt steeds mooier weggewerkt op het terras, bijvoorbeeld in parasols. Functioneel en stijlvol! Want laten we eerlijk zijn, de meeste heaters zijn niet bepaald een sieraad op je terras. Door het gebruik van heaters wordt het terrasseizoen verlengd. We zien duidelijk dat het winterterras in de horeca steeds meer in opkomst is. Deze terrassen worden het hele jaar door gebruikt: met heerlijk warm én koud weer. Laat je gasten ook in de winter, voor- en naseizoen plaatsnemen op het terras door te zorgen voor een aangename temperatuur. Dit realiseer je door heaters of verwarmde kussens. Zorg ook voor goede beschutting en maak het extra gezellig met leuke lichtjes, kaarsen en leg schapenvachtjes op de stoelen en banken voor een warm gevoel. Vergeet ook de warme plaids niet voor extra warmte. Laat de gasten en warme chocomelk maar komen!

Terrasontwerp op maat

Het is een open deur maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden: iedere onderneming is uniek. Kijk dus vooral niet naar de buurman maar denk na over je eigen concept, doelgroep en uitstraling. Dit is wat je onderscheidt van concurrenten om je heen. Hou altijd je eigen concept in gedachten en voer dit ook door in je terras. Wil je een uniek terrasontwerp voor jouw onderneming waarmee jij je onderscheidt van de massa? Vraag een adviesgesprek aan>