Trends komen en gaan. Ook in 2022 gebeurt er weer veel op interieurgebied. Horeca interieurs worden niet alleen spraakmakender en flexibeler, ze worden ook een stuk groener. Daarnaast neemt het terras een nóg belangrijkere rol in. Weten wat u niet mag missen? Dit zijn de belangrijkste interieurtrends voor de horeca in 2022.

Bijzondere ervaring

We zijn het thuiszitten beu en willen er weer op uit. Gasten zijn meer dan ooit op zoek naar een bijzondere ervaring. Het liefst op een plek waar ze even kunnen ontsnappen aan de dagelijkse routine. Dat zien we terug in unieke horeca concepten. Prints, patronen, opvallende kleuren, rijke aaibare stoffen en eyecatchers zijn uitstekende middelen om een spraakmakend interieur te creëren. Een interieur dat anders dan anders is, de verwachtingen overstijgt en waardoor gasten zich even op een andere plek wanen. Het mag dit jaar helemaal over de top.

Flexibele interieurs

Werken, ontspannen en ontmoeten komen steeds meer samen in veel horecazaken en hotels. Zoals restaurants die overdag flexwerk plekken aanbieden of hotels die hun kamers omtoveren tot werkkamers. We gaan niet meer alleen naar de horeca om te eten. Ook voor een meeting, een spontaan koffiemomentje, een uitgebreide lunch of om te werken schuiven we vaker in de horeca aan. Dat vraagt om flexibiliteit in het interieur. Bij het inrichten van horecazaken wordt daarom meer rekening gehouden met een flexibele indeling.

Van vaste elementen – zoals een grote stamtafel – tot tafels die makkelijk aan en uit elkaar geschoven kunnen worden. Ook verrijdbare scheidingswanden en gordijnen zijn veel gebruikte oplossingen om een deel van de ruimte af te schermen.

Circulariteit

Circulariteit is een hot topic bij het inrichten van horecazaken. Vaak wordt dat ingevuld door vintage of tweedehands meubilair een nieuwe kans te geven, maar eigenlijk is dat recycling. Circulariteit gaat nog een stapje verder. De grondstoffen van circulaire meubels worden niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt in nieuwe producten. Van versleten stoelen of tafels worden nieuwe meubels gemaakt die op hun beurt ook weer opnieuw hergebruikt kunnen worden. Zo wordt niks weggegooid en is de cirkel weer rond.

Duurzame interieurs en milieuvriendelijke oplossingen winnen terrein. Dat vraagt om interieurs die een lange levensduur hebben. Circulariteit, hergebruik en milieuvriendelijke materialen worden steeds belangrijker in het horeca interieur.

Intimiteit en geborgenheid

De tijd van zoveel mogelijk tafels per vierkante meter is voorgoed voorbij. Het voelt fijner om meer afstand te bewaren. Massale ruimtes vermijden we (nog) liever. Gasten hebben vooral behoefte aan plekken waar ze rustig kunnen bijpraten. Het liefst afgezonderd van de rest van de ruimte. Dat vraagt om meer aandacht voor intimiteit en geborgenheid in horeca interieurs. Wandafscheidingen, afgebakende zithoeken en ronde zits geven dat gevoel van intimiteit.

Natuurlijk en groen

De groene trend is al een tijdje gaande en één die onverminderd doorzet. Er is een grotere behoefte om meer groen en natuurlijke materialen toe te passen en ons als het ware te omringen met de kracht van de natuur. Planten en veel groen zijn hot, ook op het terras. Vooral in combinatie met natuurlijke materialen zoals hout en rotan. Grafische prints van dieren, bloemen en landschappen zijn hier een goede aanvulling op.

Terras als verlengstuk van het restaurant

2021 was het jaar van de terrassen. Ze waren voor veel horecazaken dé reddingsboei tijdens de beperkende maatregelen. Het terras is belangrijker dan ooit. Niet alleen in de zomer, maar in alle seizoenen speelt het terras een belangrijke rol. Niet zo gek dat de buitenruimte gelijkwaardig aan binnen is geworden. Het horeca terras is niet langer meer een opzichzelfstaand element maar juist het verlengstuk van het restaurant. De stijl van het interieur binnen wordt ook buiten doorgevoerd. Dat vraagt om meer maatwerk oplossingen. Terrassen worden luxer en exclusiever in afwerking en stijl.