De eerste zonnestralen laten zich voorzichtig zien. Dat betekent dat het terrasseizoen weer voor de deur staat. Is uw terras er al klaar voor? Het terras is hét visitekaartje van uw zaak, daar moet alles aan kloppen. Zorg dat uw terras er piekfijn bijstaat en ga aan de slag met onze handige checklist.

Back to basics: de indeling

We beginnen bij de basis. Om het maximale uit uw terras te halen, moet u goed naar de indeling kijken. Een doordachte terrasindeling verkoopt zichzelf. Zo zit uw terras snel vol. De tijd van ‘zoveel mogelijk stoelen per vierkante meter’ is voorbij. De gast wil meer op een horeca terras: sfeer en beleving staan centraal, ook buiten.

Geef uw terras een uitnodigend karakter door een loungeset aan het begin van het terras te plaatsen. Gasten zoeken het meest comfortabele plekje uit, loungesets zijn dan ook vaak als eerste bezet. Door deze vooraan te plaatsen lijkt het terras voller en gezelliger. Gasten trekken andere gasten aan! Werk ook met hoge en lage zits, dit geeft het terras een speelse maar overzichtelijke opbouw. Kies daarnaast voor flexibiliteit zodat tafels aan elkaar te schuiven zijn. Zo kunt u naast stelletjes ook grote groepen ontvangen. Alle tips voor een optimale indeling vindt u hier >

Checklist
•  Zet het terras niet te vol en zorg dat de looppaden goed bereikbaar zijn
•  Plaats loungesets aan het begin van het terras
•  Werk met hoge en lage zits voor een speelse en overzichtelijke opbouw
•  Kies voor een flexibele indeling

Onderhoud en schoonmaaktips voor terrasmeubilair

Het terrasmeubilair kan weer uit de opslag. Belangrijk is om uw terrasmeubels goed na te kijken en grondig te reinigen. Dit verlengt de levensduur van de meubelen en maakt ze helemaal klaar voor het aankomende terrasseizoen.

Terrasstoelen

Nodig uw gasten uit om plaats te nemen op het terras met goed zitcomfort. Terrasstoelen moeten er niet alleen mooi uit zien, ze moeten ook lekker zitten. Zo blijven uw gasten langer zitten. Controleer uw terrasstoelen goed op vuil en beschadigingen. Reinig de stoelen door ze minimaal één keer per maand met een vochtige doek (alleen water) af te nemen.


Begin vervolgens met het controleren van de pootdoppen. Zonder pootdoppen slijten stoelpoten sneller en is er een grotere kans op scheurringen. Vervang versleten pootdoppen of bestel ontbrekende pootdoppen bij door een foto van de stoelen en de bestaande dop naar ons toe te sturen. Repareer de losse bindingen van kunststof of rotan vlechtwerk en controleer uw terrasstoelen op vervormingen. Let vooral goed op de stoelpoten! Verbogen poten kunnen ervoor zorgen dat stoelen doorzakken.


Onderhoud:
•  Controleer de stoelen goed op beschadigingen. Repareer losse bindingen van rotan en kunststof vlechtwerk en loop kunststof terrasstoelen na op beschadigingen en scheurtjes.
•  Bestel ontbrekende pootdoppen en vervang versleten pootdoppen om schade bij stapelen te voorkomen
•  Controleer – vooral de stoelpoten - op vervormingen en vervang stoelen indien nodig
•  Stapel stoelen niet te hoog en sleep nooit met gestapelde stoelen. Gebruik een stoelenkar om de pootconstructie te sparen

Schoonmaken:
•  Reinig uw stoelen minimaal één keer per maand met een vochtige doek (alleen water)
•  Gebruik op geanodiseerd aluminium bij voorkeur het schuim van groene zeep als schoonmaakmiddel
•  Maakt nooit gebruik van schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmiddelen (zoals Dasty en ontvetter), staalwol of staalborstels bij het schoonmaken van terrasmeubels
•  Pas extra op voor schade aan metalen meubelen om roestvorming te voorkomen. Werk roestvorming weg met een speciaal roestverwijderingsmiddel

Terrastafels

Uw terrastafels moeten er goed bijstaan. Controleer zowel de tafelbladen als de tafelonderstellen. Als er scheurtjes in het tafelblad zitten, kan vocht hier makkelijker intrekken. Dit zorgt voor steeds verdere beschadiging. Controleer terras tafelbladen dus goed op beschadigingen en vervang indien nodig. Onderhoud de tafelbladen vervolgens goed voor een langere levensduur. Tafelbladen van teak moeten minstens één keer per jaar worden behandeld met GoldenCare teak olie.

Hoe stabiel zijn uw terrastafels? Controleer of de tafelbladen goed op de onderstellen zijn bevestigd en draai losse of ontbrekende schroeven vast. Wiebelende terrastafels zijn de grootste ergernis op het terras. Is de ondergrond van uw terras niet helemaal vlak? Wij hebben de oplossing met zelfstabiliserende tafelonderstellen. Let bij de terrastafel onderstellen goed op speling op het onderstel. Indien dit het geval is kan de moer aan de onderzijde worden aangedraaid. Houd er rekening mee dat er bij klaponderstellen altijd wat speling in het onderstel zit. Kijk vervolgens of de stelvoeten van de tafelonderstellen goed draaien en nog allemaal aanwezig zijn. Bij twijfel of bij het ontbreken van stelvoeten, kunt u deze bestellen door een foto van uw onderstel en bestaande stelvoet mee te sturen.

Checklist:
•  Vervang beschadigde tafelbladen
•  Behandel tafelbladen van teak minstens één keer per jaar met GoldenCare teak olie
•  Zijn de tafelbladen goed op de onderstellen bevestigd? Schroef indien nodig aan
•  Controleer of de stelvoeten van de onderstellen nog allemaal aanwezig zijn en goed draaien. Vervang stelvoeten indien nodig
•  Controleer de onderstellen op speling en draai indien nodig de moer aan de onderzijde van het onderstel aan
•  Vervang wiebelende terrastafels met zelfstabiliserende onderstellen

Parasols en zonwering

Ook uw parasols en zonwering hebben een mate van onderhoud nodig. Controleer of de beschermhoes van uw parasol onbeschadigd is en bestel indien nodig een nieuwe. Kijk daarna of alle baleinen (de ‘armen’ van de parasol) nog heel zijn en controleer het doek op gaten en vuil. Maak het parasoldoek goed schoon en ruim de parasol altijd weer droog op. Ook de zonwering moet goed gereinigd worden en moet bij voorkeur zoveel mogelijk droog ingeklapt worden om vochtvlekken te voorkomen.


Checklist:
•  Bestel een nieuwe beschermhoes indien deze beschadigd is
•  Maak het parasoldoek schoon en controleer het doek op gaten
•  Controleer of alle baleinen nog heel zijn

Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen

Met de juiste reinigings- en onderhoudsproducten wordt het onderhoud een stuk eenvoudiger. Gebruik altijd specialistische middelen afgestemd op de materiaalsoort. Gebruik géén agressieve schoonmaakmiddelen zoals Dasty, ontvetters en allesreinigers op alcoholbasis. Bekijk de reinigings- en onderhoudsproducten op onze website of vraag ons om advies. Wij kunnen altijd geschikte onderhoudsproducten voor uw terrasmeubilair bestellen. 

Kleed het terras aan

Nu de indeling staat en het terrasmeubilair er klaar voor is, maken accessoires het terras pas echt af. De aankleding van uw terras is belangrijk voor de totale sfeerbeleving. Buiten is het nieuwe binnen. De gezellige sfeer van het interieur mag worden doorgetrokken naar het terras.


Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in het aankleden van het terras. Saaie buitenmuren zijn met mooie prints of andere wanddecoratie aan te kleden. Kussentjes geven terrasstoelen en banken een gezellige en comfortabele indruk. Dat nodigt uit tot plaatsnemen! En om het helemaal af te maken mag decoratie op tafel niet ontbreken. Maak gebruik van buitenkleden, kussentjes, sfeervolle verlichting, planten en fleurige bloemen. Grote plantenbanken zijn daarnaast ideaal te gebruiken als terrasafscheiding. Niet alleen mooi om te zien, ook functioneel! Voor de koude zomeravonden mogen sfeerhaarden en knusse dekentjes niet ontbreken.

Met nieuwe accessoires geeft u het terras een compleet nieuwe en frisse look. Zo kunt u uw terras ieder jaar voorzien van een andere uitstraling.

Bonus tips: een ‘terrasproof’ menukaart

Vergeet niet naar uw menukaart te kijken. Hoe ‘terrasproof’ zijn de gerechten op de menukaart? Serveer gerechten die niet te snel afkoelen en windvast zijn. Minimaliseer poespas op het bord. Dus geen losse elementen of torentjes die eenvoudig van het bord kunnen vallen. Dit maakt het uitserveren een stuk makkelijker en voorkomt ongemakkelijke situaties.

Om goed in te kunnen spelen op de terrasdrukte, moet het bereiden van de gerechten niet te veel handelingen vragen. Zorg daarom voor een goede mis-en-place en kies voor simpele gerechten. Vooral de klassiekers zoals een twaalfuurtje, kipsaté, brood met kroketten en de clubsandwich doen het goed op het terras. Ook lichte en gezonde gerechten – zoals salades, gezonde broodjes of (maaltijd)soepen - scoren punten. Overweeg eventueel om een buitenkeuken, barbecue of Kamado op het terras te plaatsen. Niet alleen zijn deze geuren de beste reclame voor uw terras, het werkt ook sfeer verhogend. Bovendien zijn deze grillgerechten makkelijk uit te serveren.

Verfrissende en fruitige dranken zijn een must voor de drankenkaart. Vooral ijsblokjes doen het goed op het terras. Ze geven al uw dranken een verkoelende upgrade. Met een ijsblokjesmachine kunt u met gemak grote hoeveelheden ijsblokjes maken. Let er bij de aanschaf op dat u de juiste capaciteit kiest om teleurstelling te voorkomen.

Is uw terras er klaar voor?

Vinkt u de checklist met gemak af of kunt u wel wat hulp gebruiken? Wij denken graag met u mee om het maximale uit uw terras te halen. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden voor uw terras te bespreken.